Shabu Shabu

Shabu shabu je tradiční japonský pokrm, který původně pochází z mongolského způsobu přípravy jídla v jedné nádobě. Ten vznikl pravděpodobně ve 13 století, kdy se Džingischán snažil ve vojenském období najít efektivní způsob stravování svých bojovníku. Vojáci se shromáždili kolem veliké nádoby s vroucí vodou, kam postupně vkládali svůj příděl masa nebo zeleniny. To, že se maso krájelo (dodnes se tak připravuje) na tenké plátky mělo také svůj účel, a to ten, že se maso rychleji uvařilo a tak bylo možné ušetřit na palivu. Tato myšlenka společného vaření později našla své uplatnění také v Japonsku.




Shabu shabu

Shabu shabu

Jídlo se připravuje tak, že se do nádoby s vroucím vývarem (dashi) a s mořskou rasou (kombu) postupně vkládají tenké plátky masa a zeleniny, které se občas zamíchají. Zvuky šplouchajícího masa ve vývaru jsou základem názvu shabu shabu, které se překládá i jako „šplouch-šplouch“. K uvařenému masu a zelenině se servírují omáčky ponzu a goma.


Toto jídlo podáváme pouze na terásce.




1 osoba
590,-

Maso 200g
Výběrové hovězí

Omáčka Ponzu (octová omáčka)
Omáčka Goma-dare (sezamová omáčka)
Zelenina:
Čínske zelí, jarní cibulka, cibule, hlíva ústřičná,
shiitake houby, baby špenát, plátky mrkve

Rýže 1x | Udon nudle 1x





150g Hovězí maso . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 230,-
150g Vepřový bůček . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 150,-
150g Zelenina mix . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 120,-
125g Udon Nudle . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60,-
Omáčka (sauce) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35,-
Rýže jasmínová. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40,-
Rýže sushi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50,-