Asijské polévky jsou často tvořeny kvalitním vývarem a čerstvými surovinami a jsou podávány v porcích, které zasytí a přinesou skvělé chuťové zážitky. Připravili jsme pro vás přehled jednotlivých polévek a jejich specifik.
Ze země vycházejícího slunce k nám dorazila vynikající polévka se silnými nudlemi, množstvím ingrediencí, které jsou esteticky umístěny v horní vrstvě hutného vývaru. Původ této polévky můžeme vysledovat do Číny, odkud se do Japonska dostala na konci 19 století.
Nudle používané v této polévce se nazývají ramen a od nich získal název celý pokrm. Z ingrediencí, které doplňují ramen, můžeme zmínit například maso (nejoblíbenější je hovězí, ale je možné využít i jiné druhy masa), vejce, klíčky, mořské řasy, sušené houby či jarní cibulku. Zajímavostí je, že ramen je v Japonsku vnímán jako jedno z jídel rychlých občerstvení.
Tato japonská polévka může mnohým připadat chuťově velmi zvláštní. Je to tím, že se polévka Miso připravuje z vývaru z mořských řas, ryb a takzvané miso pasty. Miso pasta se vyrábí fermentováním sójových bobů se solí a ušlechtilou houbou kóji. Podává se s tofu, nudlemi, řasami a jarní cibulkou. V chuti pak pocítíte zajímavou slanost, rybinu a samozřejmě umami.
Vietnamský vývar (původně psaný phở bò) s množstvím tenčích nudlí, kterého je tolik, že zasytí snad každého. Vyznačuje se výraznou vůní a masem nakrájeným na plátky.
Tuto polévku si můžete vychutnat v různých variantách, podle toho, jaká hlavní ingredience se v ní bude nacházet. Setkáte se tak například s phở gà (kuřecí vývar jako základ, a kuřecí maso v polévce), phở chay (vývar pro vegetariány, často s tofu, ovšem někde jej dochucují rybí omáčkou) či s hutným phở vịt (kachní vývar a kachní maso).
Tom Kha Kai, psaná také jako Tom Kha Gai, je prakticky již tradiční polévka thajského původu. Zajímavá kombinace kokosového mléka a kuřecího vývaru zaujme již na první pohled. Přidáním hub, rajčat, koriandru a limetkového lístku se podařilo dosáhnout zajímavého splynutí chutí, která vás jistě osloví.
Velmi populární thajská polévka Tom Yum zaujme milovníky netradičních kombinací. Jedná se o ostrou polévku, která v sobě snoubí kuřecí vývar, rybí omáčku, kokosové mléko, dostatek chilli a limetky, hlívu, koriandr a rajčata. Výsledkem je tak pronikavé seskupení chutí, které podtrhuje příjemnou chuť krevet. Ty jsou finální přísadou chutné polévky.
Těmito polévkami samozřejmě výčet asijských polévek zdaleka nekončí. Existuje například tradiční kyselá Sinigang z Filipín, dále můžete objevit ostré kyselé sečuánské polévky, či wonton polévky s houbami shiitake a kapustou z Číny.
Pokud chcete vyzkoušet vydatnou polévku, která pohladí vaše chuťové pohárky, pak navštivte naši restauraci Sakura Sushi & Grill na Mělníku. Rádi vám některé z těchto asijských specialit připravíme.
Dostali jste při čtení článku chuť na autentické sushi, ramen nebo maso teriyaki?
Navštivte nás v restauraci Sakura Sushi na Mělníku!
Staňte se doma mistrem na sushi !
Skvělý dárek pro Vaše blízké nebo rodinu pod stromeček.
pro info klikni na obrázek