Sakura Sushi
Maso, jeho druhy a typy přípravy v asijských pokrmech


Blog: 18. 8. 2022

Asijská kuchyně je často definována jako lehká, zdravá a chutná. Stojí převážně na rýži, nudlích a zelenině. Avšak její přirozenou součástí je také maso. Převážně používaný druh masa se liší region od regionu a stejně tak jako se liší tamní pokrmy, liší se i oblíbený způsob přípravy. 

Druhy masa používané ve východní a jihovýchodní Asii

Historicky se v regionech východní a jihovýchodní Asie používalo zejména hovězí a vepřové maso, a to i v době až 8 tisíc let před naším letopočtem. Zhruba 1 500 let př. n. l. byla vyšlechtěna kuřata na maso a rozšířila se odtud po celém světě.

Posléze s procesem kolonizace světa se sem začíná dostávat evropský vliv zaměřený na větší porce masa a jeho potřebu v jídle. Například v Japonsku bylo částečně a za některých vládců i úplně zakázáno jíst maso. Proto se zde rozšířila konzumace červeného masa až s koncem 20. století, kdy se Japonsko otevřelo světu.

V současnosti se samozřejmě v asijské kuchyni můžeme setkat se všemi druhy masa, avšak jejich oblíbenost se liší oblast od oblasti. Tyto odlišnosti jsou z části založené na tradicích, z části na dostupnosti masa a z části na vnímání jednotlivých druhů masa jakožto chutnějších.

Nejoblíbenější masa jsou však v současné době převážně maso vepřové, kuřecí a hovězí.

NnbyLfuWu58RgSDxFLdpZZz68odw2IOysIW79Fo4-uFZc-SNEPH_BikTJBoG8Cln0jawaaA-qtChBMhB-AJKT08JdMDskDpzEaiqxRn8XfI9tGRyU1Qh8Cvg7DIthzXAk47To7KBRv4TB1ZaYXdQvw

 

Oblíbenost jednotlivých druhů masa v Asii

Jak jsme již zmínili, oblíbenost masa se v jednotlivých regionech Asie odlišuje. Také nesmíme zapomenout na různé lokální odchylky. V muslimských částech se například vepřové maso vůbec nekonzumuje, v oblastech s indickým vlivem se zase nejí hovězí. Uvádíme tedy masa, která jsou nejoblíbenější v nejznámějších světových kuchyních.

Začneme s Čínou. V čínském kulinářské umění se nejčastěji setkáme s nesčetnými úpravami vepřového masa.

Japonsko má největší spotřebu ryb a mořských plodů na hlavu z celého světa. Přesto v něm v současné době převažuje spotřeba vepřového masa.

Nebude překvapením, že i v Thajsku převládá spotřeba vepřového masa. Na druhém místě zde mají rádi kuřecí, ale narůstá i spotřeba hovězího.

Jižní Korea má také v lásce vepřové maso. Nejoblíbenější částí jsou pásky vepřového žaludku připravovaného na grilu. Korejci si tento pokrm dopřávají skoro každý týden.

I Vietnam holduje vepřovému masu, ovšem velké oblibě se těší také maso kuřecí a ryby.

V Mongolsku se nejčastěji setkáte s jehněčím masem.

T17IqXDdzCpcLTvE8Sr8LHzVF318uyloVT2YVF_aRnqqrneRPbWERcvcBCowA9llMzIgAIacilwO1Fj4VELnH-HZVGxMP3d4xCH4u5GdVU4mRRBy3a_SMxLaBD4HzkCMO1K2uFtSwiyNnPCmc96uWg

 

Způsob úpravy masa v asijských kuchyních

V současnosti se samozřejmě díky globalizaci setkáte v každé oblasti se všemi možnými druhy úpravy masa. Přesto se však najdou oblíbenější a tradičnější formy, které si drží svůj prim.

Opět se nejprve podíváme do Číny. Zdejší úpravě masa dominuje hned několik forem. Jde o restování, fritování, smažení, dušení, vaření a napařování.

Japonská proslulost sushi by mohla svádět k myšlence, že Japonci milují syrové maso. Ale není tomu tak. Jako nejčastější způsob přípravy zde nalezneme grilování a smažení.

Pálivá thajská kuchyně využívá v přípravě masa dušení, grilování a pečení. V Jižní Koreji je ve velké oblibě grilování, napařování, dušení a vaření a stolní barbeque.

Naopak kuchyně ve Vietnamu je ovlivněno dobou francouzského vlivu a vaření a dušení je zde převládající formou úpravy masa. Maso je většinou tepelně upravováno jen krátce.

V Mongolsku hraje hlavní roli vaření a napařování, specialitou jsou knedlíčky buuz.

QI-Idf43D-LUcUd_BrTq7AHuiNQ9CZtxPlTJTbCG_SuKoxvmxUfKRX4mCCOd6HuFmPwBAGeBC4bI9BR7YefuKzlfppuOZC7EiRLm9Ch6cMW_nCwWAFqpuwcq0ExO60yhI6fyEbzEK7f7Rv0t2Uv96Q

Pokud se vám po přečtení článku sbíhají sliny na nějakou asijskou specialitu, pak zavítejte do naší restaurace, a vyzkoušejte asijské pokrmy s masem připravené přesně tak, jak má být.

Dostali jste při čtení článku chuť na autentické sushi, ramen nebo maso teriyaki?
Navštivte nás v restauraci Sakura Sushi na Mělníku!


ZAREZERVOVAT SI STŮL



Všechny články z našeho sushi blogu: