Sakura Sushi
Jak správně vybrat sójovou omáčku, a jaké existují druhy


Blog: 27. 7. 2022

Sójové omáčky se řadí mezi tekutá dochucovadla, a přestože původně pochází z Číny, tak je lidé vnímají spíše ve spojitosti s japonskou kuchyní. Sójové omáčky se využívají do salátů, pánví asijských jídel, a také podávají se sushi. Tato omáčka probouzí také tzv. pátou chuť: umami, která je vnímána jako lahodná a delikátní. Existují různé druhy sójových omáček a v našem článku vám poradíme, jak se v nich vyznat a vybrat si tu nejlepší.

Historie sójových omáček

První zmínky o sójové omáčce máme z Číny, kde ji vyráběli mniši. Později se tajemství zpracování sójových bobů dostalo do Japonska, kde se začalo dále rozšiřovat. Zajímavé je, že jedna z japonských firem se výrobě sójové omáčky věnuje již více než 700 let. 

6ETFHe42HCYyyJ8_yTSpELbSU4vWwdq-JbVhL_EFTM5VOH_QaOlrrP5yqflgP2NafD5zYmsAPiTO-WSp8t0abu0UlvWfSTzKyVPCIsMOapETgtjIIrKZYPTtWh-cYMH8luzZVLebjM83r8AT7jX1nw

 

Různé způsoby výroby sójové omáčky

Sójová omáčka se vyrábí z drcených sójových bobů a to dvěma způsoby. Levnější verze v sobě obsahuje minimum prospěšných látek a můžete ji zakoupit v obchodě za cenu kolem 50 Kč. Tato varianta se vyrábí pomocí chemického procesu během 48 hodin.

Přírodní sójová omáčka, kterou byste měli používat ve své kuchyni, se vyrábí pozvolným fermentováním zmíněných bobů za přítomnosti ušlechtilé plísně. Tato pomalým přírodním způsobem vytvořená omáčka v sobě obsahuje zdravé ingredience pro vaše tělo.

Také existuje způsob výroby, kdy sójová omáčka zůstává po výrobě miso pasty. Miso pasta se vyrábí ze sójových bobů jakožto pevná složka a vedlejším produktem je právě sójová omáčka. 

1uAcbafk9u_m08TmJCRlSVphNOZCZJUdAsM8LriWvUSHTt47UcoxjZ_m-SFNzmNrh9R__toTvuRgHo8Jat5sibavNPdSf0JIT5N0ykscpeGXcxNxuVjbPM-bwE30Z_ARqL2gkhPBEf-5GQnVIWDSlA

 

Druhy sójových omáček

Sójové omáčky můžeme rozdělit do dvou základních druhů podle slanosti. Existuje lehká sójovou omáčku, která obsahuje méně soli. Dále klasická omáčka, která obsahuje dostatek soli a v pokrmech dokáže nahradit jakékoliv jiné dosolování. Třetím typem omáčky je velmi hustá a slaná sójová omáčka, kterou najdete pod názvem „Dark”. Ta má silné aroma a hodí se tak na výraznější pokrmy.

Sójové omáčky od jednotlivých firem se odlišují pouze minimálně. V restauracích se nejčastěji setkáte s klasickou sójovou omáčkou.

Upiztp09tkSMyA_1ZIdESXDQCoVHvvYQVtB5YJopSTkpLQYLvBldSwnWGLfkPMF5TdfXECzz_19D2U8IVLiVqzICJWj70ITQa2Vt6kuzXsHKEo5-2vEyJC36vXc-ex5G0ccg3G8O9kOvtV2-k_XUlA

 

Jak poznat kvalitní sójovou omáčku?

Kvalitní sójovou omáčku poznáte tak, že seznam ingrediencí obsahují co nejméně položek. V případě klasické omáčky to budou sójové boby, voda, sůl a případně některé firmy uvádí i zmíněnou ušlechtilou plíseň. Pokud omáčka obsahuje více ingrediencí, pak se jedná o variantu vyráběnou chemickým procesem.

V naší restauraci používáme pouze ty nejkvalitnější sójové omáčky a vy si tak můžete vychutnat vynikající sushi v kombinaci s tímto velmi oblíbeným dochucovadlem.

Dostali jste při čtení článku chuť na autentické sushi, ramen nebo maso teriyaki?
Navštivte nás v restauraci Sakura Sushi na Mělníku!


ZAREZERVOVAT SI STŮL



Všechny články z našeho sushi blogu: