Sakura Sushi
Jak nakládaný zázvor prospívá našemu zdraví


Blog: 7. 11. 2022

Zázvor je obzvláště v podzimním a zimním období velmi oblíbený. Lidé si z něj vaří čaje a využívají ho, aby podpořili svou imunitu. Využití má ovšem celou řadu.

Koření zázvor, který si můžeme koupit v běžném obchodě, je oddenkem rostliny zázvoru lékařského. Seženeme jej v syrové i nakládané formě. Nakládaný zázvor může být v bílé až růžové formě, podle stáří naloženého oddenku a podle toho, jestli do něj bylo přidáno barvivo.

Jak zázvor pomáhá

Zázvor v sobě obsahuje celou řadu látek, které pomáhají v boji proti různým onemocněním. Jedná se zejména o vitamín C, pak A, B1, B2 a E. Najdeme v něm také minerály draslík, vápník, železo, fosfor a hořčík. Svou svěží ostrou vůni a chuť má díky esenciálním olejům a látce zvané gingerol.

Pracuje se na vědeckých studiích, které mají prokázat, že zázvor dokáže snižovat hladinu cholesterolu, jaký je jeho vliv na lepší funkci mozku a duševní pohodu, zda dokáže zmírnit chronickou únavu.

BlX7opjJjmv70jva1h3rhny8pKEOeeYU8bOiBmxIgM1qBSab-1K8AL3DIKQW_RsxVWrmNQxOPYI8RmRQ4Opai5NhyIv8UJe17feSf00a-XKw-3o7xLzGGzA4mElE2YVWAy92XjcPjrkEwx8UsdynuncVq3OOmiuHbUjc2bQCXuIcDKoSHHl-U6vT-0my2zxDHLjKXtHWYw

Čerstvý nebo nakládaný zázvor?

Ať se jedná o čerstvý nebo nakládaný zázvor, v obou případech dostanete svou dávku posilovačů zdraví. Čerstvý zázvor využijete v čajích, kávě, asijské kuchyni. Nakládaný pak zase využijete jako ozdobnou přílohu pro ozvláštnění libovolného pokrmu.

Nakládaný zázvor můžete ovšem také zkusit přímo při vaření svých oblíbených asijských receptů. Jeho specifická chuť dokáže zajímavě ozvláštnit míchaná vejce, rizoto, polévku i saláty.

Jak nakládaný zázvor podporuje zdraví

Nakládaný zázvor má stejné vlastnosti jako ten čerstvý. Hlavním rozdílem je však jeho lepší stravitelnost. Té dosáhne právě díky procesu fermentace, která rozruší vazby mezi buňkami zázvoru a naše střevní bakterie se tak musí méně snažit, aby ho zpracovaly. Zároveň při procesu fermentace vznikají další tělu prospěšné látky, které jsou opět dobré pro imunitu, a navíc zlepšují chuť.

wHrIAp3NTbVEVWP_YoncOS3S-5DBcFj7vZ-I_JsTytKai70WQ3BZZpWxJA3VmJ4ccFoPAO0CAMUD3bi0Y3vZnxSWEKhlfTLRPushFOlz9xzLJXNOdzoobJNDSjmLQf1xApPZk4HTc1nOd8YbKSzdbzuijkCoP-sKvGDDnEj5qwo5g2BojxQYIev8cAOOdAHUEPdTmnWfgA

Pozor na větší množství zázvoru

I když to zní, že zázvor je zázračná rostlina, která vám pomůže od jakéhokoli nachlazení, chřipky či virózy, i zde bohužel platí, že všeho moc škodí. Maximální dávka čerstvého zázvoru, kterou by člověk za den měl spotřebovat, je 4 gramy. U nakládaného to může být o něco více, ale i tak byste to s jeho konzumací neměli přehánět. 

Látky, které v menším množství pomáhají, vám ve větším mohou naopak místo úlevy způsobit žaludeční potíže, pálení žáhy, průjem a nevolnost. Děti by měly jíst zázvoru ještě méně.

Závěrem vás tedy můžeme potěšit tím, že pokud máte rádi sushi prokládané plátky zázvoru, tak nejen, že si jej více vychutnáte, ale zároveň podporujete své zdraví. 

Dostali jste při čtení článku chuť na autentické sushi, ramen nebo maso teriyaki?
Navštivte nás v restauraci Sakura Sushi na Mělníku!


ZAREZERVOVAT SI STŮL



Všechny články z našeho sushi blogu: