Sakura Sushi
Japonská piva Sapporo a Kirin stále hrají prim


Blog: 2. 6. 2022

Pivovarství je v Japonsku vcelku moderním prvkem. Nicméně se již stihlo pevně zakořenit a obliba piva v Japonsku stoupá a dávno jeho spotřeba překročila spotřebu tradičního saké. Jako snad vše, co přijde do této země, se jej Japonci snaží svým osobitým způsobem vylepšovat. Díky tomu vznikla například piva takzvané druhého (happoshu – používá v základu méně jak 50 % sladu) a třetího řádu (méně než 25 % sladu nebo jej vůbec neobsahuje), která byla vytvořena kvůli levnějšímu zdanění. 

Pokud se však rozhodnete zůstat u klasických piv, pak zjistíte, že jsou některá velmi podobná těm z německé provenience. Prozradíme vám, proč tomu tak je.

Historie japonského piva

Počátky pivovarnictví jsou v Japonsku datovány do éry Edo v 17. století. Bylo sem importováno holandskými obchodníky, kteří jako jediní měli povoleno s Japonskem obchodovat. Ovšem k opravdovému rozšíření pivovarnictví mohlo dojít až ke konci 19. století s podpisem Kanagawské smlouvy, která plně otevřela Japonsko mezinárodnímu obchodu.

Po tomto aktu se objevuje mnohem více importovaného piva, ale hlavně začínají připlouvat vyučení sládci z Evropy i odjinud, kteří zakládají a rozvíjejí místní pivovarnický průmysl.

Nejstarším oficiálním pivovarem je The Spring valley Brewery v Jokohamě (nyní Kirin Brewery Company), který byl založen v roce 1869. V roce 1876 přichází na scénu vládní The Sapporo Brewery v Hokkaidu a třetím nejstarším pivovarem je Osaka Beer Brewing Company (nyní Asahi Breweries) z roku 1889.

KZ7NYgRg8Xs3TqStQVsgjyYx5dxgirGCSEkfgT28FoAMPSAxV3mmclbk1a98PfkMkCcqUWCaRqab2Deg3VUp-9g2LXEfYN8v466qs1lIGikI2IQ3TE2SJ_vVMdKECEaJDsDd2wIRUpG0LZwYfA

Sapporo

Sapporo je tedy nejstarším japonským pivovarem, který až do dnešních dní stále vystupuje pod stejnou značkou. I to z něj dělá jedno z nejznámějších a zároveň nejpopulárnějších japonských piv. 

Další zajímavostí je, že jeho první sládek, Seibei Nakagawa, opustil Japonsko v 17 letech, odjel do Německa, kde se pivovarnictví vyučil a posléze s tímto know-how nastoupil jako první oficiální v Německu vyučený sládek v Japonsku. Pivovar se díky tomu honosí tradičním spojováním západních znalostí a východního uměleckého přístupu k tvorbě piva.

Pivo této značky se hodí ke každé příležitosti a svou osvěžující chutí dokáže zaujmout mnohé hledače nových pivních chutí. Při pití můžete cítit vyváženost mezi sladem, hořkostí chmele i určitou nasládlost.

Pivo Sapporo by mělo být servírováno ledově vychlazené, abyste si řádně vychutnali jeho sladký úvod a překvapivě čistý závěr.

Svou intenzivní chmelovou chutí a výraznější barvou se právem uchází o korunu těch nejlepších japonských piv.

Xi5cLiPOyamqRpKDLJ448zsf1KwhCfqO52ISPnf6AVppblkKPhe6JrBmuy4jtWQlY8GOFQlyohFSrYKtqmhMRmVojPlU_YAd7xvXX8lQkCvueWuKPuYWVRLpQb0Qx3l1zI5LGMnYgsfjjkMmAQ

Kirin

Pivo Kirin také patří k nejprodávanějším značkám japonských piv. Jeho pověst ještě posiluje fakt, že původní pivovar, který založil norsko-americký sládek William Copeland, byl prvním svého druhu v celém Japonsku. Původní pivovar the Spring Valley Brewery se posléze přejmenoval na the Japan Brewery Company (1885) a následně na současnou podobu the Kirin Brewery Company (1907).

Zdejší pivo se nejvíce podobá ležákům německého typu, díky tomu, že při tvorbě piva Kirin figuroval hlavně německý dovoz a němečtí sládci a pracovníci.

Vaření piva probíhá metodou, která umožňuje ze sladu a mladiny extrahovat požadované ingredience a ty posléze nechat vykvasit.

Chuťově se jedná o příjemné univerzální pivo, které se hodí zejména k japonským jídlům. Pivo Kirin má světlejší barvu, vyváženou chuť a zároveň je o něco šumivější.

Lahvová piva Sapporo a Kirin si v naší restauraci můžete vychutnat jak k sushi, tak třeba k pořádnému steaku.

Dostali jste při čtení článku chuť na autentické sushi, ramen nebo maso teriyaki?
Navštivte nás v restauraci Sakura Sushi na Mělníku!


ZAREZERVOVAT SI STŮL



Všechny články z našeho sushi blogu: