Sakura Sushi
Druhy sushi a čím se od sebe odlišují


Blog: 2. 10. 2022

Když se mluví o sushi, většina lidí si jistě představí syrovou rybu v rýži a mořské řase. Ovšem například v Japonsku, odkud sushi pochází, se očekává spíše plátek ryby na troše rýže. Existuje více druhů sushi a hlavně zpočátku může být obtížné se v nich vyznat. Připravili jsme přehled nejčastějších typů sushi, jejich japonské názvy a vysvětlení, co od nich můžete očekávat.

Nejčastější druhy sushi

Sashimi

Pokud představu o sushi rozložíme na jednotlivé části a rybu budeme považovat za hlavní ingredienci celého pokrmu, pak přesně to sashimi je. Plátek výběrové ryby a nic víc. Jedná se tak v podstatě o nejjednodušší typ sushi. Jeho cílem je nabídnout vám možnost vychutnat si hlavní ingredienci na maximum. 

Můžete se setkat se všemi druhy rub, některé se podávají syrové, jiné mírně upravené pro lepší poživatelnost. U sashimi se nejčastěji můžete setkat s tuňákem, lososem, modrohlavem, marinovanou tilápií i úhořem. Sashimi se podává běžně se sójovou omáčkou a wasabi. 

 

t8SK-yYS8pDcRjSKOfIIhGkv_8J-gHjIln29yslmc-dmGEXWgSWq4lkljhPkRUKb2Z9QoqhFPemY20rNCBe1npxjAMsD8YbDqtxXSO-UfVwmUHb0tnl2mKY7k8lZth-PY50NUv3CCTEVDzUTAn2ZSgOVghTH6Kg6m3RUC2PnSrb-7Dza86LDbftZK3qL9kB-DqvTaQ

Nigiri

Ručně vytvarovaný váleček rýže přikrytý hlavní ingrediencí –⁠ to je nigiri sushi. U nigiri sushi si můžeme vychutnat varianty s masem i bez něj. Toto jednoduché spojení hlavního prvku a rýže nabízí příjemnou možnost vychutnat si hlavní ingredienci bez chutí mořské řasy. 

Jako ingredience se do nigiri sushi používá například losos, tuňák, z vegetariánských možností pak plátek japonské omelety či avokádo. Opět si jej můžete vychutnat se sójovou omáčko a wasabi. 

Nigiri se běžně může jíst pouze rukama. Do omáčky se namáčí pouze špička nigiri a měli byste se pokusit položit si hlavní ingredienci přímo na jazyk, abyste si její chuť užili co nejdéle.

 

KaTo7rM4-s3l5VWnlw-la_MpEc5l-iQWAFyNNs6t86SndCYQlOOgEGaZbAgqnG0c9-5qClRfGcEWgBcJg84wmHOnRlMSF4Pnapr6Jzkgmj55MBDqjIs1b1Q5XOmn-Hqn48UE3hhMtIYHXOmP2YP6QyLN_K0BESKSz1Nof073lWz5U67rCD_39vAYi9REA1v8fn5H_Q

 

Maki

Maki je typická rolka sestávající se z hlavní ingredience a rýže zavinuté v plátu mořské řasy nakrájená na malé válečky. Maki sushi je tedy to, co si většina z nás představí, když si chce objednat sushi. 

Ingredience mohou být jak vegetariánské tak masové. Setkáme se náplní z okurky, japonské omelety, žluté ředkve, tuňáka, lososa, kraba i tepelně upravených ryb.

Maki se pak dále dělí na hosomaki, což jsou malé válečky, ve kterých je jediná ingredience a maki-special (futomaki), které jsou širší a obsahují ingrediencí více. Ve futomaki se setkáváme s typickými kombinacemi jako je avokádo, japonská omeleta, žlutá ředkev, okurka, sezam či kombinacemi specifickými pro daný podnik. U nás si můžete vychutnat například Sakura special maki s lososem, tuňákem, v tempuře s wasabi-sezamovou omáčkou.

Speciální maki mají ingredience vybrané tak, aby se navzájem doplňovaly a jedná se tak o výjimečný chuťový zážitek. Spojení chutí a síla umami vás bude provázet ještě dlouho po posledním soustu.

 

QBzE3z3BPWlrWbSgjZBMfKIM0jwcYtDtUW7yHtuCx5KPz_s-WXE4cT5f9LhQlOab1B_o3PTEju5omcM4IlveP1g_xDa-FyC3zAn5Jv99ykLT5lDD1jxZpctWiAt8HK-sjTv59B7EXsdIF7tpHWfPUUWHwOoip-USKmuMIkGIuzKQulesO3CNwLVIvMOT-oPKnhYmOQ

 

Uramaki

Uramaki je maki rolka naruby. Hlavní ingredience jsou uvnitř a rýže zvenčí. Bývá posypána sezamovými semínky, kaviárem nebo pokrytá další ingrediencí. Nejproslulejším představitelem této verze je California roll (s náplní z kraba, avokáda, okurky, majonézy a posypaná sezamem), rainbow roll či caterpillar.

Maki nebo uramaki se podává se sójovou omáčkou a wasabi křenem.

q72fatK_hqMKfAYotUZ2HmJA7M2-2tws_ZHetbf_tbb0uXqg1NdNIqmH7d5o6RzDNS5P7wMxyuhnGDR3MfIhP7W7Y5fvmirFIY55l2mk9fSb5BpB_mVSmZ-la3qDyQJhF25W6eFl65WQnGtiCFhJNkbdjLPJk3qQpQJ4SHV19tbLi-s5M_KMAEaOA9PH20pJoKCGIw

Jednotlivé druhy sushi pak mají často dvouslovný název, který popisuje hlavní ingredienci použitou při přípravě, a jaké bude mít sushi provedení. Můžete se tak setkat například s unagi nigiri (s grilovaným úhořem), saké sashimi (lososové sashimi) nebo třeba kappa maki (s okurkou). 

Další druhy sushi

Temari sushi

Vizuálně velmi zajímavé kulaté sushi kousky se v Japonsku připravují zejména k některým svátkům, ale samozřejmě se dají sehnat i v průběhu roku.

Temaki

Temaki jsou vlastně sushi kornoutky. Zatímco běžné maki sushi se připravuje na bambusové podložce, kterou se sushi roluje do válečku, u temaki vše musí obstarat zručná ruka kuchaře. Nenamáčejí se do sójové omáčky, protože by se mohly snadno rozpadnout, a jí se holou rukou.

Opravdu speciální sushi

Pokud se někdy vydáte do Japonska, možná se vám podaří ochutnat iwakani sushi, což je vlastně takový sushi dort. Zajímavé je také saba sushi (subazushi), což je celá nakládaná/syrová ryba naplněná rýží a následně nakrájená na kolečka. 

Pokud narazíte na chirazisushi očekávejte misku rýže, na které budou nahodile ležet různé sushi ingredience.

Věříme, že nyní již budete vědět, co od svojí sushi objednávky můžete čekat. Pokud jste při čtení dostali rovnou chuť na výtečné sushi, zastavte se k nám, rádi vám jej připravíme. 

Dostali jste při čtení článku chuť na autentické sushi, ramen nebo maso teriyaki?
Navštivte nás v restauraci Sakura Sushi na Mělníku!


ZAREZERVOVAT SI STŮL



Všechny články z našeho sushi blogu: