Sakura Sushi
Jak jíst hůlkami a kdy je použít?


Blog: 27. 1. 2022

Jídelní hůlky sice nejsou v našich končinách ničím novým, většina z nás se jim ale při návštěvě asijských restaurací vyhýbá.
A to je škoda, protože hůlky ke konzumaci nigiri, pad thai či udon nudlí patří a vnáší do ní určitou autenticitu.

Používání hůlek může na první pohled vypadat složitě, k jejich „ovládnutí“ ale stačí jen trocha cviku.

 

Kde se jídelní hůlky vzaly a jaké druhy existují?

Domovem jídelních hůlek je starověká Čína, kde se podle některých pramenů využívaly už ve 3. tisíciletí před naším letopočtem. Jejich místo bylo zprvu především v kuchyni, kde se s jejich pomocí vařilo. Teprve později se začaly používat i k jedení.

Časem se hůlky rozšířily i do dalších zemí jihovýchodní Asie, především pak těch, které byly s Čínou v těsném obchodním a kulturním styku. Dnes se tak běžně používají např. v Japonsku, v Koreji, na Tchaj-wanu a ve Vietnamu. Díky početné čínské komunitě jsou hůlky rozšířené i v Thajsku, Laosu a Kambodži, zde se ale používají zpravidla jen ke konzumaci nudlí.

Jejich délka se pohybuje mezi 23 a 26 cm. Zpravidla mají kuželový tvar se zakulacenou špičkou a tradičně se vyrábějí z bambu a dřeva, rozšířené jsou ale i plastové a kovové jídelní hůlky.

 

Návod na používání hůlek

Hůlky je možné uchopit několika způsoby, vždy se ale ovládají dominantní rukou – tedy tou, kterou píšete). Na následujících řádcích popíšeme nejčastější typ úchopu (viz obrázek níže):

Základní úchop jídelních hůlek a popis částí ruky důležitých pro jejich uchopení. Zdroj: wikipedia.org

Při uchopení hůlek si pomáhejte druhou rukou. Spodní hůlku, která plní statickou funkci, opřete o kloub prsteníčku a prostor mezi palcem a ukazováčkem. Poté jí sevřete 1. článkem palce.

Horní hůlku, se kterou budete pohybovat, uchopte asi ve třetině délky mezi špičku palce a ukazováčku (podobně jako při držení pera). Zároveň ji podepřete špičkou a kloubem ukazováčku. Palec tedy slouží jak k podepření dolní hůlky, tak k ovládání té horní. V otevřené pozici svírají hůlky úhel necelých 45 stupňů:

Jídelní hůlky v nejvíce rozevřené pozici. Zdroj: wikipedia.org

 

Kdy hůlky použít a čemu se vyhnout?

Stolování s jídelními hůlkami se napříč jednotlivými zeměmi v řadě ohledů liší. Obecně se ale za nevhodné považuje napichování soust, „přehrabování“ se v jídle a zapichování hůlek do misky rýže.

Při návštěvě jihovýchodní Asie si pak pohoršený pohled můžete vysloužit i nesprávným uchopením hůlek či jejich křížením (ačkoliv u západních turistů jsou místní shovívavější). V tuzemské restauraci pak se ideálně řiďte stolovacími zvyklostmi země, ze které vaše objednané jídlo pochází.

U japonských pokrmů se hůlky používají při nabírání kousků syrové ryby (sashimi) a rýže. Misku s rýží můžete zvednout a podržet si blíže k ústům. Sushi je možné jíst – pro někoho možná překvapivě – i rukama, rolky se ale vždy konzumuje vcelku. To platí i pro nigiri, speciální druh sushi, který se vyrábí z válečku rýže obaleného plátkem ryby nebo jiného plodu moře.

Hůlky využijete i pro nabírání nudlí a dalších ingrediencí z ramenu, silného vývaru (typicky hovězího či vepřového). Pomoci si můžete i speciální lžící zvanou chirirenge. Ta slouží také k nabírání polévky.

Po hůlkách sáhněte i v případě pad thai a polévek Tom Kha Kai či Tom Yum Goong (zde v kombinaci se lžící).

Polévka pho se ve Vietnamu naopak jí s pomocí hůlek. Postup je v takovém případě stejný jako u ramenu.

Vždy ale platí: pokud si nejste jisti, zda hůlky použít, zeptejte se obsluhy v restauraci – ráda vám otázky ohledně konzumace zodpoví.

Dostali jste při čtení článku chuť na autentické sushi, ramen nebo maso teriyaki?
Navštivte nás v restauraci Sakura Sushi na Mělníku!


ZAREZERVOVAT SI STŮL



Všechny články z našeho sushi blogu: