Jídelní hůlky sice nejsou v našich končinách ničím novým, většina z nás se jim ale při návštěvě asijských restaurací vyhýbá.
A to je škoda, protože hůlky ke konzumaci nigiri, pad thai či udon nudlí patří a vnáší do ní určitou autenticitu.
Používání hůlek může na první pohled vypadat složitě, k jejich „ovládnutí“ ale stačí jen trocha cviku.
Domovem jídelních hůlek je starověká Čína, kde se podle některých pramenů využívaly už ve 3. tisíciletí před naším letopočtem. Jejich místo bylo zprvu především v kuchyni, kde se s jejich pomocí vařilo. Teprve později se začaly používat i k jedení.
Časem se hůlky rozšířily i do dalších zemí jihovýchodní Asie, především pak těch, které byly s Čínou v těsném obchodním a kulturním styku. Dnes se tak běžně používají např. v Japonsku, v Koreji, na Tchaj-wanu a ve Vietnamu. Díky početné čínské komunitě jsou hůlky rozšířené i v Thajsku, Laosu a Kambodži, zde se ale používají zpravidla jen ke konzumaci nudlí.
Jejich délka se pohybuje mezi 23 a 26 cm. Zpravidla mají kuželový tvar se zakulacenou špičkou a tradičně se vyrábějí z bambu a dřeva, rozšířené jsou ale i plastové a kovové jídelní hůlky.
Hůlky je možné uchopit několika způsoby, vždy se ale ovládají dominantní rukou – tedy tou, kterou píšete). Na následujících řádcích popíšeme nejčastější typ úchopu (viz obrázek níže):
Základní úchop jídelních hůlek a popis částí ruky důležitých pro jejich uchopení. Zdroj: wikipedia.org
Při uchopení hůlek si pomáhejte druhou rukou. Spodní hůlku, která plní statickou funkci, opřete o kloub prsteníčku a prostor mezi palcem a ukazováčkem. Poté jí sevřete 1. článkem palce.
Horní hůlku, se kterou budete pohybovat, uchopte asi ve třetině délky mezi špičku palce a ukazováčku (podobně jako při držení pera). Zároveň ji podepřete špičkou a kloubem ukazováčku. Palec tedy slouží jak k podepření dolní hůlky, tak k ovládání té horní. V otevřené pozici svírají hůlky úhel necelých 45 stupňů:
Jídelní hůlky v nejvíce rozevřené pozici. Zdroj: wikipedia.org
Stolování s jídelními hůlkami se napříč jednotlivými zeměmi v řadě ohledů liší. Obecně se ale za nevhodné považuje napichování soust, „přehrabování“ se v jídle a zapichování hůlek do misky rýže.
Při návštěvě jihovýchodní Asie si pak pohoršený pohled můžete vysloužit i nesprávným uchopením hůlek či jejich křížením (ačkoliv u západních turistů jsou místní shovívavější). V tuzemské restauraci pak se ideálně řiďte stolovacími zvyklostmi země, ze které vaše objednané jídlo pochází.
U japonských pokrmů se hůlky používají při nabírání kousků syrové ryby (sashimi) a rýže. Misku s rýží můžete zvednout a podržet si blíže k ústům. Sushi je možné jíst – pro někoho možná překvapivě – i rukama, rolky se ale vždy konzumuje vcelku. To platí i pro nigiri, speciální druh sushi, který se vyrábí z válečku rýže obaleného plátkem ryby nebo jiného plodu moře.
Hůlky využijete i pro nabírání nudlí a dalších ingrediencí z ramenu, silného vývaru (typicky hovězího či vepřového). Pomoci si můžete i speciální lžící zvanou chirirenge. Ta slouží také k nabírání polévky.
Po hůlkách sáhněte i v případě pad thai a polévek Tom Kha Kai či Tom Yum Goong (zde v kombinaci se lžící).
Polévka pho se ve Vietnamu naopak jí s pomocí hůlek. Postup je v takovém případě stejný jako u ramenu.
Vždy ale platí: pokud si nejste jisti, zda hůlky použít, zeptejte se obsluhy v restauraci – ráda vám otázky ohledně konzumace zodpoví.
Dostali jste při čtení článku chuť na autentické sushi, ramen nebo maso teriyaki?
Navštivte nás v restauraci Sakura Sushi na Mělníku!
Staňte se doma mistrem na sushi !
Skvělý dárek pro Vaše blízké nebo rodinu pod stromeček.
pro info klikni na obrázek