Zajímavé názvy cizokrajných alkoholických nápojů lákají k vyzkoušení. A my je můžeme jen doporučit. Široká variace chutí a vůní dokáže povznést příjemný večer a krásně doplnit společné jídlo. Rádi bychom vám představili rozmanitost japonských destilátů a tradičních kvašených nápojů.
S Japonskem bývá nejčastěji spojované sushi a saké. Nicméně Japonsko má mnohem více specialit než zmíněné dvě. V japonském repertoáru naleznete stále více proslulou whisky, pivo a dokonce i rum.
Tradiční rýžové víno se v japonštině označuje jako nihonshu (nebo seishu). Sake totiž japonsky znamená jakýkoliv alkohol. Celosvětově se však zažil výraz sake a u nás je dokonce počeštěný na saké.
Saké je nápoj vyráběný z obroušené, máčené, v páře vařené a několikrát po sobě kvašené rýže za pomocí speciální plísně zvané koji. Podle druhu použité rýže a kmene plísně se mohou jednotlivá saké chuťově značně odlišovat.
První historické zmínky o saké pochází ze 3. století našeho letopočtu. Jeho větší komerční výroba je doložena od 8. století.
Stejně jako jiné nápoje, i saké má další vnitřní dělení např.: junmai, ginjo, futsu, honjozo…
Zajímavostí je, že rýže použitá při výrobě saké je prakticky normálně nepoživatelná, má totiž příliš vysoký obsah škrobu.
Japonská whisky si postupně nachází své místo na výslunní. Oficiálně se o první palírně hovoří v roce 1 870, nicméně první sériová komerční produkce začala jako palírna Yamazaki v Ósace 1 923. Znalost výroby whisky sem přivezli ze Skotska vyučení sládci.
Proto je japonská whisky v mnohém podobná té skotské. Pálení whisky se časem rozšířilo Japonskem jako trend. Mezi současné oblíbené palírny patří například Nikka, Suntory či Chugoku Jozo.
Produkce cukrové třtiny má v Japonsku skoro 500 let historie. Ovšem pálení rumu se nezačaly věnovat věhlasné japonské palírny, takže současné produkce pochází spíše z menších a méně známých producentů.
O japonském pivu jsme více hovořili v našem dřívějším článku. Za zmínku ovšem stojí, že spotřeba piva na začátku dvacátého století převýšila spotřebu saké a stále roste. Možná to tak tedy na první pohled nevypadá, ale i z Japonska se začíná stávat národ pivařů a objevuje se řada zajímavých minipivovarů.
Příjemné vysoce kvalitní typické saké. Tradice výroby nápoje této značky sahá 150 let do minulosti a k výrobě jsou používány pouze místní suroviny a jejich specifický výrobní postup, takže výsledná chuť je značně bohatá. Toto saké vhodné ke každé příležitosti a nejlepší je podávané chlazené.
Toto saké se odlišuje vyšší jemností v chuti. Je příjemně osvěžující. Ozeki sake Karatanba Honjyozo se může podávat teplé či chlazené a je vhodné pro jakoukoliv příležitost. Vyzkoušejte ho například u pálivějších jídel, ústřic nebo kalamárů.
Tento nápoj je saké s příchutí citrusového ovoce Yuzu. Díky němu je toto saké příjemně sladké a překvapí vás specifickou ovocitou chutí. Má nižší obsah alkoholu než běžné saké. Hodí se báječně jako likér na zapití skvělé večeře.
Palírna Nikka si získává celosvětovou pozornost a její whisky získávají umístění v mezinárodních soutěžích. Nikka from the Barrel je naší oblíbenou. Jedná se o blended whisky a v její chuti můžete vnímat karamel, skořici a dřevo. Můžete ji popíjet čistou, s kapkou vody i ledem a každá kombinace vám dá jiné vjemy.
Speciální japonská směs několika druhů whisky z Kanady a Skotska, která dozrává dalších 8 let v sudech pod japonskými horami. Je výtvorem palírny Chugoku Jozo a název nese podle místa, kde zraje. Výsledkem je vskutku zajímavá kombinace chutí, která osloví nejen příznivce unikátních whisky.
Originální japonský rum z japonské cukrové třtiny. Je nedoslazovaný, výrazný a silný, chutná po karamelu a vanilce. Jedná se o skutečně zajímavý rum zrající 7 let v dubových, který stojí za to vyzkoušet.
Velice kvalitní víno vyrobené ze švestek umeboshi si užijete v létě vychlazené, v zimě naopak horké smíchané s černým čajem. Nebo třeba jako součást drinku, ve kterém další dvě třetiny tvoří váš oblíbený džus. Zajímavostí je, že švestky speciálně vybrané pro toto víno se celý rok macerují v cukru, aby se správně prolnula sladkost ovoce a síla alkoholu. Choya Original je univerzálním nápojem pro různé příležitosti.
Možnosti japonských destilátů jsou skutečně široké a my bychom vám rádi doporučili, ať experimentujete a zakončete třeba večeři sklenkou něčeho zajímavého. Přejeme příjemné ochutnávání.
Dostali jste při čtení článku chuť na autentické sushi, ramen nebo maso teriyaki?
Navštivte nás v restauraci Sakura Sushi na Mělníku!
Staňte se doma mistrem na sushi !
Skvělý dárek pro Vaše blízké nebo rodinu pod stromeček.
pro info klikni na obrázek